Τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου Επί, συναντήθηκαν σήμερα 26 Ιανουαρίου 2021, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Θέρμης κ Δαμιανό Ζελιλίδη και τα επιτελικά του στελέχη. Τα συμπεράσματα της συζήτησης για τα θέματα που μας αφορούν είναι τα παρακάτω.

Αποχέτευση. Σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να δημοσιευθεί η προκήρυξη του έργου της αποχέτευσης. Θα αφορά ένα μέρος της Επέκτασης, κάτω από την κεντρική οδό Χαριλάου-Θέρμης. Η ακριβής περιοχή του έργου θα ανακοινωθεί με την προκήρυξη του έργου.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 3,5 εκ € και θα καλυφθεί με δημοτικούς πόρους. Το χρονοδιάγραμμα αυτού του έργου είναι 20 μήνες, από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί ο εργολάβος. Με απλά λόγια, θεωρείται αισιόδοξη πρόβλεψη να λειτουργήσει η αποχέτευση πριν το φθινόπωρο του 2023.

Η δεύτερη φάση της αποχέτευσης θα κοστίσει 5,5 εκ και θα αφορά το υπόλοιπο μέρος της Επέκτασης Θέρμης. Για αυτό το έργο αναζητούνται πόροι, καθώς ο Δήμος αδυνατεί να το χρηματοδοτήσει με ίδιους πόρους, και θα γίνει αίτηση στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ύδρευση. Το έργο που πραγματοποιείται ήδη (εσωτερικό δίκτυο) αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ενάμιση περίπου χρόνο. Δεν μπορούν να κλείσουν άμεσα οι λακούβες και να γίνουν οι αποκαταστάσεις, γιατί θα πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί (πρεσαριστεί) ανά περιοχή το δίκτυο. Η επίβλεψη πραγματοποιείται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και μόνο αυτοί μπορούν να πιέσουν τον εργολάβο για να προσέχουν περισσότερο κατά τη διάρκεια του έργου και να μας απαντήσουν για το πλάνο της αποκατάστασης των ζημιών. Οι διακοπές υδροδότησης θα συνεχίσουν για αρκετό χρονικό διάστημα.

Αναμένεται να ξεκινήσει και η κατασκευή του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης, το οποίο θα ολοκληρωθεί μετά το εσωτερικό. Έπειτα θα “κουμπώσουν” τα δύο δίκτυα και θα ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο της ύδρευσης.

Βιολογικός καθαρισμός. Δημοπρατείται άμεσα ο μεγάλος βιολογικός της Θέρμης, όπου θα καταλήγουν όλα τα λύματα του Δήμου Θέρμης. Έτσι δεν θα χρειάζεται να πληρώνει ο Δήμος χρήματα στην ΕΥΑ Θεσσαλονίκης, για το δικό τους βιολογικό καθαρισμό.

Δίκτυο όμβριων υδάτων. Υπάρχει αίτημα για κρατική χρηματοδότηση της μελέτης της ευρύτερης περιοχής, μέσω του αναπτυξιακού προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”.

Τέλη ύδρευσης. Η αύξηση στα τέλη ύδρευσης, σύμφωνα με τον κ Ζελιλίδη, είναι 5%, συν περίπου ένα ευρώ το μήνα στο πάγιο. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως αυτή επιβλήθηκε σε όλους τους Δήμους από τη ΔΕΗ. Η λειτουργία των 150 αντλιοστασίων, που βρίσκονται εγκατεστημένα σε όλη την περιοχή του Δήμου, απαιτεί σημαντική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Υπήρξε αύξηση και στα τέλη αποχέτευσης, κάτι το οποίο όμως αφορά (δυστυχώς) ελάχιστους στην περιοχή μας, καθώς οι περισσότεροι συνεχίζουμε να πληρώνουμε πολλαπλάσια ποσά για τις εκκενώσεις των βόθρων.

Κατηγορίες: Δράσεις