H διαδικτυακή συζήτηση του Συλλόγου Επί με θέμα «Αστικό πράσινο, το σήμερα και το όραμα των κατοίκων» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20/11/23.

Οι τρεις εισηγητές παρουσίασαν το θέμα του αστικού πρασίνου από πολλές όψεις:

Η Δρ. Βάλια Δράκου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους το αστικό πράσινο προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στον άνθρωπο. Η Δρ. Νέφτα Ελευθερία Βότση, ερευνήτρια στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, παρουσίασε τρόπους με τους οποίους το αστικό πράσινο, με οικονομικό και αειφόρο τρόπο, μπορεί να δώσει λύσεις σε σημαντικά προβλήματα των αστικών περιοχών, όπως είναι η ηχορύπανση, οι πλημμύρες και η αυξημένη θερμοκρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ο Δρ. Νίκος Κρίγκας, ερευνητής στον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, παρουσίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, όσον αφορά τον πολύ μεγάλο πλούτο τον αυτοφυών φυτών, και έδειξε παραδείγματα αξιοποίησης της πλούσιας αυτής φυτικής βιοποικιλότητας ως μέρος τους αστικού πρασίνου με μικρές απαιτήσεις σε νερό. Επίσης περιέγραψε το πετυχημένο παράδειγμα αξιοποίησης του ρέματος Σοφούλη, που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για ρέματα άλλων περιοχών.

Τη συζήτηση συντόνισε η Μαρία Τσιαφούλη Δρ.Οικολογίας, από το Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις στους ειδικούς και να εκφράσουν τις απόψεις και τις ιδέες τους σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση και την επιθυμητή μελλοντική μορφή του αστικού πρασίνου στην Επέκταση.

Από τις απαντήσεις των κατοίκων της περιοχής της επέκτασης Θέρμης στην ερώτηση: «Από το 0 έως το 10 πόσο θεωρείτε ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάσταση σχετικά με το αστικό πράσινο στο οικοδομικό σας τετράγωνο;» προκύπτει ότι υπάρχει αρκετή ανάγκη βελτίωσης (29% των ερωτηθέντων έδωσαν βαθμό 8).

Οι κάτοικοι της επέκτασης, μεταξύ άλλων, τόνισαν ότι υπάρχουν αρκετοί χώροι πρασίνου που μπορούν να γίνουν αξιοποιήσιμοι με έναν απλό καθαρισμό, ότι θα μπορούσε να γίνει μια οργανωμένη δενδροφύτευση σε διάφορες θέσεις, ότι θα μπορούσαν να γίνουν πάρκα τσέπης, ότι θα πρέπει να ξεφύγουμε από την οπτική του «το αστικό πράσινο είναι γκαζόν» και ότι η συμβολή ειδικών εξασφαλίζει την επιτυχία των δράσεων εγκατάστασης και βελτίωσης αστικού πρασίνου. 

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πρασίνου του Δήμου Θέρμης, ο οποίος ενημέρωσε για τα τρέχοντα έργα και τοποθετήθηκε στα θέματα της συζήτησης.

Η επέκταση της Θέρμης θα μπορούσε να «πρασινίσει» στο άμεσο μέλλον με τους σύγχρονους αειφόρους τρόπους που παρουσιάστηκαν στις τρεις εισηγήσεις, να προσαρμοστεί στις αλλαγές του μέλλοντος που αναμένονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, να θωρακιστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να μεταμορφωθεί σε μία περιοχή που θα απολαμβάνουν την καθημερινότητα οι κάτοικοί του.

Για να πραγματοποιηθεί αυτό χρειάζεται ο Δήμος Θέρμης να υιοθετήσει σύγχρονες οικολογικές και περιβαλλοντικές προσεγγίσεις που βασίζονται στις επιλογές και παροχές της ίδιας της φύσης. Σε όλα αυτά είναι απαραίτητη η συμβολή των πολιτών της επέκτασης Θέρμης.

Ο Σύλλογος Επί σε συνεργασία με τους κατοίκους και τους αρμόδιους φορείς του Δήμου Θέρμης συνεχίζει την προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δείτε εδώ το βίντεο της εκδήλωσης