Πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Επί, η ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Προστασία από Διαρρήξεις“. Στο αμφιθέατρο του NOESIS, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, κάτοικοι της Επέκτασης Θέρμης συνομίλησαν με αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας για το μείζον θέμα της ασφάλειας στην περιοχή.

Αρχικά, ο Σύλλογος Επί,  παρουσίασε τις δράσεις του κατά την τελευταία τριετία για όλα τα πάγια θέματα και αναλυτικότερα για το θέμα της ασφάλειας των κατοικιών.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν εκτενώς οι τρόποι προστασίας μας έναντι των διαρρήξεων. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κύριοι Παντελεάκος και Τσιφτσής ανέλυσαν και συνέστησαν τρόπους προφύλαξης των οικιών και των αυτοκινήτων. Τα κυριότερα σημεία συνοψίζονται στα παρακάτω:

Η συνήθης δράση των διαρρηκτών στην περιοχή μας είναι συνήθως μεταξύ 18:00 και 22:00. Οι διαρρήκτες μπαίνουν από τις μπαλκονόπορτες ή κάποιο παράθυρο, δεν φέρουν όπλα, δεν παρακολουθούν ούτε στοχεύουν συγκεκριμένες κατοικίες (στην πλειοψηφία των περιστατικών η διάρρηξη γίνεται μετά από τυχαία παρακολούθηση, π.χ. όποιος έχει φύγει από το σπίτι του τη στιγμή που βρίσκονται εκεί κοντά). Ο χρόνος δράσης τους είναι μικρός (έως 5′). Τα κλοπιμαία είναι συνήθως, μετρητά και κοσμήματα και το πρώτο δωμάτιο που θα μπουν είναι η κρεβατοκάμαρα.

Οι διαρρήκτες αποφεύγουν να έρθουν σε επαφή με οποιονδήποτε άνθρωπο. Αν αντιληφθούν ότι υπάρχει κάποιος εντός σπιτιού θα τρέξουν να φύγουν. Σε περίπτωση που έχει μείνει κάποιο παιδί μόνο του στο σπίτι, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να κάνει φασαρία, ώστε να κάνει αισθητή την παρουσία σου ή να προσποιηθεί ότι μιλάει στο τηλέφωνο με τους γονείς του. Οι διαρρήκτες γνωρίζουν ότι αν χρησιμοποιήσουν βία αλλάζει η βαθμίδα του εγκλήματός τους και κινδυνεύουν με φυλάκιση.

Πρόληψη

Κάθε τι που μπορεί να αποτρέψει τον διαρρήκτη είναι επιθυμητό. Συναγερμοί, κάμερες παρακολούθησης, φωτισμός με φωτοκύτταρα, κάγκελα και πόρτες ασφαλείας προτείνονται ως αποτρεπτικά μέσα αλλά και βοηθητικά για την Αστυνομία ώστε να αναγνωρίσει τους δράστες.

Προτείνεται επίσης η εγκατάσταση σύγχρονων θυροτηλεφώνων τα οποία καλούν τον ιδιοκτήτη στο κινητό τηλέφωνο, ακόμα και κατά την απουσία του από το σπίτι, και μπορεί να απαντήσει σαν να βρίσκεται εντός της οικίας.

Σύστημα ψηφιακής κάμερας με δυνατότητα εξ’ αποστάσεως παρακολούθησης της διάρρηξης της κατοικίας σε πραγματικό χρόνο και της ομιλίας του ιδιοκτήτη στους διαρρήκτες.

Πρέπει να αποφεύγουμε να αφήνουμε αντικείμενα αξίας μέσα στα οχήματα, όπως τσάντες, πορτοφόλια και οτιδήποτε άλλο τραβάει την προσοχή. Σημεία στην περιοχή με αυξημένα κρούσματα διάρρηξης οχημάτων είναι η περιοχή του Lidl στην κάτω πλευρά της Επέκτασης, τα καταστήματα εστίασης επί της Καζαντζίδη, τα πάρκινγκ κοντά σε γυμναστήρια και έξω από παιδικούς σταθμούς και σχολεία. 

Εντός οικιών προτείνεται να βρούμε ή να δημιουργήσουμε «κρυψώνες» για τυχόν πολύτιμα αντικείμενα σε μη συνηθισμένα μέρη, ώστε να μην μπορούν να τα βρούν εύκολα οι διαρρήκτες, στο σύντομο διάστημα που παραμένουν εντός σπιτιού.